2014. ápr 06.

Tavasz Berlinben

írta: JanCsi
Tavasz Berlinben

Állítólag korán jött és állítólag marha nagy szám, hogy március 30-án a játszótéren piknikeztünk. Mondjuk nekem ez a normális. Igazából a tél sem volt berlini, meg a tavasz is korán jött, de én aztán nem bánom. :)

A legutóbbi poszt ott véget, hogy vártuk a Gryllus koncertet és farsangot (Fasching). No, minden rendben zajlott, a koncertért odavoltam :), a lányok mérsékelten lelkesedtek. Most látták először élőben a bácsit (ill. Dorka már látta 1 évesen Gryllus Vilmost, de ugye nem emlékszik) és kellett kis idő míg összejött, hogy ő az autós énekesünk. (Mindig a kocsiban hallgatjuk, Illetve most már inkább Teddy Rádió szól a kocsinkban: http://www.radioteddy.de/) A koncert után fergeteg retroparti volt farsangi jelmezekben. Nagggyon komoly volt: Illés, Demjén és társai :D Nagyon ráztuk mindannyian.

1901964_10202633050539721_1440872499_n.jpg

A jó idő hozta magával a kinderbazar és flohmarket programokat. Bolhapiac és gyerek holmi vásár. Múlt hétvégén amerre léptünk bolhapiac volt. Általában templomok udvarában/kertjében van... és mégis népszerű. ;-) Elmentünk a gyülekezetünk bolhapiacára is, igen jó áron jutottunk kiváló állapotú Römer üléshez (Karinának), meg 3 euroért kaptunk két Ravensburger társast (Froggy és Colorama), ill. Karina elvett az egyik asztalról egy Lauras Stern mesekönyvet. Kinyomoztam, hogy kié, elnézést kértem amiért elvette Kari majd a hölgy nevetett és odaadta ajándékba, hogy legyen csak a miénk, ha tetszik Karinak. 

A bolhapiacok általában (gyülekezeti) játszótereken vannak: most már akkorák a lányok, hogy végig tudom nézni a választékot míg ők homokoznak, csúszdáznak.

blog3_1.jpg

A jó idő nem csak a bolhapiacoknak kedvez, hanem a kültéri családi ebédeknek is, meg a kirándulásoknak is. A képen a kedvenc olasz éttermünk kínálatának egy része. A lányok persze pizzát ettek.

blog1_1.jpg

Zöldül az utcánk is :)

blog00.jpg

Múlt vasárnap a vasárnapi iskolások egy része, a Vorschulkindek  - kb. nagycsoportost jelent, az iskolát megelőző év - múzeumba mentek. "Természetesen" Dorka nem ment el egyedül a csoporttal, úgyhogy mentem én is. A Képgalériába mentünk (Gemaldegalerie), a téma "Jézus élete képekben" volt. Tárlatvezetés is volt, kifejezetten gyerekeknek. Bárcsak többet értettem volna belőle, mert nagyon jól magyarázott a fiatal nő aki vezette a csoportunkat. Dorka elég érdeklődő volt, tett fel kérdéseket, elég sok mindent értett is. :) A kiállítás után a mögötte lévő Tiergarten egyik játszójára mentünk és piknikkel zártunk.

A vasárnapi iskolás Vorschulkind banda egy része

blog4_1.jpgblog5_1.jpg

Még nem közöltem képeket a március egyik fontos eseményéről. Ha nem a legfontosabbjáról! Dorka 5 éves lett. Első alkalommal szerveztünk amolyan "igazi" bulit amire magyar gyerkőcöket hívtunk a berlini magyar közösségből. 5 lány és egy fiú résztvevő volt. A helyszín az egyik belvárosi gyülekezet ún. téli (beltéri) játszótere volt. Igazából egy helyet kerestem, ahol magunk lehetünk és vannak játékok, úgyhogy ez a hely pontosan megfelelt az elgondolásnak. Tortát A FB-ról rendeltünk (Backzauber), ami elég lutri volt, mert most először rendeltünk tőlük de meg voltam vele elégedve. Pusztítottuk rendesen. :)

blog69.jpgblog11.jpgblog12.jpgMivel most először rendeztünk igazi házibulit ezért igen rutintalan voltam még. Terveztem kincskeresést, el is rejtettem az ajándékokat, majd Dorka és Karina folyton - még idő előtt - megtalálta őket. Feladtam. :) Készültem tojásvivő versennyel - kanálban -, táncversennyel (zene leáll és mozdulatlanul meg kell állni), elvileg több doboz Dickmanns-szal készültem, hogy hátratett kézzel négercsók evő verseny is legyen. Ezt persze elfelejtettem. Nagy segítség volt a Conni hat Geburtstag! rész (Bori születésnapja - magyarul) :) Talán majd belejövök ahogy egyre idősödnek. 

conn.jpg

Dickmanns1.jpg

Viszont volt helyette Topfschlagen játék. Az egyik vendég felkiáltott, hogy Topfschlagen nem lesz? Mondtam, hogy nem igazán tudom mi az. Az arcfestést vállaló Rita szólt, hogy ő amúgy óvónéni így egész jól képben van a német játékokat illetően - igen megörültem - úgyhogy Rita vezette a Topfschlagen játékot, ami tööööök buuuuuuli! :) Kell egy fazék, egy szembekötő kendő, egy fakanál, meg nyeremény édesség. Voltak partyzacsijaim bőven, így mindegyikbe tettem némi édességet. Nyereményes zacsi a fazék alá, fakanál a kézbe, szem beköt. Áldozat megpörget, aztán négykézláb veri a fakanállal a padlót, hogy rátaláljon a fazékra. Ha megtalálta jól rá kell verni a tetejére, hadd szóljon :) és tiéd a nyeremény. (A fenti képen épp Karina keresgél.)

Igyekszünk sok mindent kipróbálni/megnézni Berlinben. Voltunk élményfürdőben nem is olyan régen. Ezt nagyon élvezte mindenki. Igazi vízicsibe család vagyunk, úgyhogy a vizes program általában nyerő nálunk. Oranienburgig mentünk a TURM Erlebnisbad-ba és nem volt drága, ellenben még jó is a hely.

Nincs külön csúszdajegy, hanem ott van, aztán tessen csúszni. Meglepetésemre Karina közölte, hogy ő lecsúszik velem az alacsonyabb csúszdán ( a képen látható piros). Felmentem vele és nem gondolta meg magát, le is csúsztunk. Jó buli volt. Természetesen én a magasabb fekete lyuk csúszdát néztem ki magamnak, mert hát mégiscsak az az igazi csúszdázás. Dorka - a becaribb fajta - lentről drukkolt nekünk.

620_crop_602x241_turm-erlebnisbad-uebersicht_0.jpg04_bb_fuerstenwalde_schwapp.jpg

blog10.jpgMúltkor elég hűvös volt hétvégén, így a régóta tervezett Potsdam kirándulás megint elmaradt úgyhogy a Labirintus Múzeumba mentünk ismét, ez mindig egy jó délutáni program. :) Áprilisban megújul a témakör, mostantól "A gyerekek építik Berlint" lesz az új tematika. Kíváncsian várjuk.

blog7_1.jpgPénteken ovis ottalvós bulivolt az oviban. Olasz étterembe vitték őket délután, aztán meg visszamentek az oviba és pizsiparti volt tervezve. Délután így nem is mentünk értük, hanem mondták, hogy másnap reggel 10-re lehet menni hazavinni őket. Egy közeli görög étterembe mentünk Imivel, hogy kiélvezzük az ovi által biztosított szabad péntek esténket. Marha jó kis hely volt, igazán mérsékelt árakkal viszont nagyon finom kajával. Nah, az esti kimenő nagyjából negyed 10-ig tartott, amikor hívtak minket, hogy Dorkának nem működik a dolog. Hiányzott az esti szertartás, a fürdés - nem fürödtek ugyanis a gyerekek...jah, hogy ez Németorszáááág???? :D  - mese, ima, puszi. Úgyhogy őt hazavittük este. Karina persze már rég húzta a lóbőrt, neki aztán nem voltak ilyen problémái. :) Reggel mentem érte 10-re és dőlt belőle a szó: "Anya, én nagyon ügyes vagyok, stolz (büszke) vagy rám, ugye? Dorka nagyon weint (sírt), így őt haza kellett vinni, de én nagyon ügyes voltam!" Marha büszke volt, hogy ő ottaludt a nővére meg lekvár. (Persze Dorkával nem tudattuk, hogy ő lekvár, Manuela is biztosította róla, hogy minden rendben, semmi gond ezzel, majd esetleg legközelebb - bár én nem vettem észre, hogy Dorkát izgatta volna egy picit is, hogy ő nem tudott ott aludni. Szombaton reggel übersokáig aludhatott, mert végre nem keltett fel mindenkit idejekorán Karina.)

A görög étteremben:

blog8.jpg

Melóügyileg a tavasz hozza magával a munkamennyiség növekedését ami szeptember-októberben fog majd igazán csúcsosodni. Elindult a migráció előkészítése, aztán tavasz végén, nyár folyamán majd hosszabb időt és valószínűleg több etapban kell majd Magyarországon töltenem. Egyelőre még fogalmam sincs mikorra tervezzem egyáltalán a nyaralást. Imi nyelvtanfolyama július 11-ig tart, addig nem tervezünk ilyesmit, utána meg fogalmam sincs még, hogy pontosan mikor kell majd Pesten legyek és hány napot. Majd elrendeződik, egyelőre még elég kesze-kusza a dolog. Jövő héten csapatépítő másfél napunk lesz, szerintem valami kincskeresős, vagy geocaching móka lesz, este közös vacsorával, másnap meg egész napos workshop, meg gondolom megint bábozunk, barkácsolunk. Persze egyelőre még minden titok.

Készülünk a Húsvétra is. Bár nem leszünk Húsvétkor Berlinben, de április 11-én elmegyünk az Ostergarten-re a lányokkal: http://www.die-friedenskirche.de/Main/BibelGarten

Az imaház ilyenkor átalakul és 9 pontján egy-egy húsvéthoz/feltámadáshoz kapcsolódó jelentet játszanak el. Tavaly 620-an vettek részt a vezetett "túrán".

373110_dsc_5761_v400_1.jpg373113_dsc_5783_v400_1.jpgostergartenberlinerzeitung090331oo.jpg

Karina nem tudom mennyit ért még az egészből. Kérdeztem tőle, hogy mit ünneplünk Húsvétkor? Karina válasza: "Azt, hogy utazunk Magyarországra!" :)

blog_2.jpg

Zárhatnám ezzel a húsvéti tojásos-nárciszos képpel a posztot, de cukiság képpel szoktam befejezni és ezt ma sem ússzák meg a Kedves Olvasók!

blog2_1.jpg 

Szólj hozzá