2013. sze 06.

Melódia és ovi

írta: JanCsi
Melódia és ovi

12 napja vagyunk kint, 5 napja már a dolgos hétköznapokat gyűrjük :) Azért még a lazább verzióban. Hétfőn-kedden egész nap cégspecifikus előadásokat hallgattunk: ez energiaszektorról, a cégről, az információbiztonságról, a HR-rel kapcsolatos dolgokról, a berlini ügyintézésekről, az új szervezet kialakításáról.

A mostani csapat is igen multikulturális: van közöttünk lengyel, svéd, magyar(ok), német(ek), negyed vietnámi-negyed osztrák - negyed német-negyed amerikai. Kivétel nélkül mindenki élt már huzamosabb ideig külföldön: USA, Hollandia, UK, stb. Igen színes csapat jött össze. A 2. este elmentünk közösen egy olasz étterembe (Due di Coppe): jó volt a társaság, jó volt a kaja :) mi kell még :D, jah a boruk is finom volt.  

Jó újra egész nap angolul beszélni - bár kicsit aggasztó hogy lesz ebből bármiféle német nyelvtudás - szinte kivétel nélkül mindenki anyanyelvhez közeli szinten beszéli. Mivel az angolom picit még rozsdás, lévén, hogy 2008 óta semmire sem használtam így van mit behoznom, úgy érzem. De élvezem, hogy végre itt a lehetőség: a következő 3 nap interkulturális tréningje is felért egy méregdrága intenzív nyelvi kurzussal. 

Szerdán nekikezdtünk az interkulturális tréningnek. Megismertük, hogy miért olyan a német/japán/magyar/svéd amilyen és hogy mi ennek a háttere. Tanultunk internet etikett-et (netiquette), üzleti levél/e-mail szabályokról, áááááá annyi minden volt a 3 nap alatt, hogy felsorolni is sok. A végén készítettünk plakátot, meg videót közösen. Fun volt ezerrel :D

Hétfőn indul az igazi móka. Mára kiderült kinek a csapatába kerültem. Oda, ahová szerettem volna (yessss). A jövő heti "órarendet" is megkaptam. Minden percem beosztva: telistele van  meetingekkel: bemutatkozik X, Y , Z... Jövő héten már megkapom a laptopomat, meg a csini telefonom (Galaxy) aztán hajrá. 

Persze, hogy erre a hétre is legyen izgalom: szeptember 6-ra le kellett volna adni minden papírt a bérszámfejtés felé, mert különben ohne fizu szeptemberre. A magyarok egy emberként jajveszékeltek... Hiába mentem be a Finanzamtba még nem készült el az identifikationsnummer-em, anélkül meg nincs adószám, anélkül meg elvileg nincs fizu. :( Végül rendesen voltak mert megoldják valaogy csak annyit kértek, hogy legalább egy nyűves bankszámlaszámot kerítsek.  Amúgy mindig hónap 20-án van fizu... még sosem hallottam ilyet. No, szóval csak a bankszámlaszámot kellett végül kikönyörögnöm a Postbanktól, így megkapom időben a fizut. 

A héten kipróbáltam 3 féle utat az irodáig, mértem melyikkel mennyi az út. Kb. ugyanott vagyok mindhárom út esetében: S-Bahn, U-Bahn mindegy...45-50 perc, így is-úgy is jelenleg. Nagyon remélem, hogy mielőbb a Potsdamer Platzhoz költözünk... :)

A helyi boltokban, péknél kezdenek már ismerni minket. A környéket változatlanul élvezzük. Az interkulturális tréningen a berlini kerületekről is tanultunk. Charlottenburgot mint posh&middle-class bezirk-ként aposztrofálták. Tudta a fene mikor ide költöztünk, örültünk, hogy valahol lett lakásunk. Jó, mondjuk azzal tisztában voltam hova nem szabad menni. Charlottenburg a 2. volt a listánkon Prenzlauer Berg után.

A lányok hétfőn elkezdték a kitát. Imi csinálja a beszoktatósdit. Van ugyan a lányoknak üzenőfüzetük, - amiben mindig leírják egy sorban az óvónénik, hogy mi volt aznap és hányra menjenek holnap és mi fog történni- de még ezt leszámítva is egész jól elboldogul Imi az óvónénikkel :) Ami kérdéses kiírás az oviban azt lefotózza, aztán itthon kiböngészhetjük a szótárból. 

Egyébként a két óvónéni Silke és Anja. Silke Karina óvónénije, Anja Dorkáé. Silke egy bűbáj néni, így aztán Karina a 2. nap óta kb. kipipálható beszokás szempontjából. Imádja, hogy minden reggel pacsival köszönnek neki, Silke folyamatosan játszik vele: társasjátékokkal, kirakókkal, viszi magával az udvarra. Úgyhogy most Dorka a nehezebb eset: Anja is nagyon kedves, ő is pacsival köszön reggelente - ez nagyon bejön a lányoknak - de nem az a "jer keblemre galambom" típus. Szerencsére azért jól tudja, hogy ha D készül elszontyolodni akkor mivel üsse el: kihívja az udvarra, ad neki játékokat, kirakóst, stb. Dorka valamelyik este már dalolászás közben nekiállt gutenabendezni. Eléggé meglepődtem, mert ezt nem mi mondtuk neki, az fix. :-) Egyelőre még senkivel nem barátkoznak, csak az óvónénik a cimbik. Reméljük, a jövő héten még inkább haladnak majd a beilleszkedéssel a lányok.

A hétvégén vééééééégre - a lányok nagy örömére - megnézzük a Legoland Discovery Centert a Potsdamer platzon. Sikerült léééényegesen olcsóbban online jegyet vennem, így nem is lesz olyan vészes. Kíváncsian várom én is. 

Jövő héten az ovi 30 éves jubileumi kertipartija lesz. Reméljük, marad a szép idő addigra is. Jelenleg még olyan az idő Berlinben, hogyha kinézek az irodából, akkor a Spree-n lévő badeschiff-et látom, ami jelenleg ilyen: 

imagespool_20in_20the_20river_small---.jpg

És az eheti nyerőszámok  képek:

Az első óvodai nap reggelén

SDC17402000.jpgSDC17351.JPGMár Karina is sokkal felszabadultabb. Az első napokban nem bírta szegény elviselni, hogy örökké rohanunk, csak húzkodjuk magunk után és egész nap csak lobog a haja. De mióta beállt az új rend egész okés a csajszi. (igen, ilyenkor szoktuk elkiabálni.)

SDC17370.JPG 
Dorka nagyon élvezi a sok újdonságot. Ez való az ő ingerkereső személyiségének :)

Csak hogy rólunk is legyen egy kép. Dorka készítette :D

letöltés (1).jpgSDC17404.JPGÉs persze az oviról. Első nap megengedték, hogy csináljak pár képet, de csak úgy ha senki más nincs rajta, csak a mi gyerekeink. A képen az ovi vizes-festő szobája

A csoport ebédlője

SDC17409.JPGSDC17413.JPGA 30 éves Kita Riwa (Richard Wagner) bejárata

SDC17412.JPGKarina is kis táskája is ott lóg :) (alul középen)

és a végére hoztam egy képet a kilátásról a Treptower irodaházból

SDC17414.JPG

Szólj hozzá